W domu Ewy Kuryło i jej męża Piotra Pręgowskiego panują srogie zasady dotyczące żywienia - żadnych produktów przetworzonych. Dieta ściśle według zaleceń Montignaca. Jednak dla nas zrobili wyjątek i przygotowali mazurek zwany pszczółką, według starego, rodzinnego przepisu.

Ewa, choć ceni tradycję, lubi czasem poeksperymentować. Wyrazem tego są tegoroczne święta - wszystkie potrawy na jej stole będą pochodzić z kuchni arabskiej. Tak jest co roku. Każde kolejne święta obfitują w nowe pomysły kulinarne.

Reklama

Jednak mimo tych bogatych doświadczeń aktorka nigdy nie zapomni jednej potrawy z dzieciństwa. Jej matka na każdą Wielkanoc szykowała potrawę z białą kiełbasą. Kuryło z sentymentem wspomina wyjątkowy smak i przyznaje, że sama nie potrafi powtórzyć świątecznego dania.

Za to z całą pewnością wie, jak osłodzić spotkania z rodziną. Mazurek "pszczółka", zaprezentowany przez aktorkę, jest nie tylko szybki i łatwy w przygotowaniu, ale i wyjątkowo smaczny. Jeśli chcecie się o tym przekonać, obejrzyjcie wideo-przepis i skorzystajcie z rad Ewy. Wesołego Alleluja!

Dla wszystkich, którzy nie potrafią szybko notować, podajemy składniki i sposób przygotowania mazurka.
Ciasto:
400 gram mąki krupczatki lub tortowej
150 gram masła
2 jajka
4 łyżki proszku do pieczenia
6 łyżek mleka
Wszystkie składniki należy zmiksować lub zagnieść na jednolitą masę










Masa do mazurka:
6 łyżek miodu
cukier waniliowy
150 gram cukru
3 łyżki mleka
Składniki należy podgrzać w garnku, doprowadzając jedynie do roztopienia i krótkiego zabulgotania. Do masy wsypujemy przebrane orzechy włoskie.




Na ciasto należy wylać masę miodowo-orzechową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 30-40 minut.