Mateusz Gessler to szef kuchni i restaurator, który wraz z Ewą Wachowicz, kulinarną ekspertką w dziedzinie polskiej kuchni oraz producentką i gospodynią programu "Ewa gotuje", przygotuje kilka dań w jej kuchni.

Ewa Wachowicz i Mateusz Gessler razem przygotują dania

9 grudnia wspólne gotowanie ekspertów rozpocznie się od zupy rybnej. Jej bazą będzie bulion na łbach i kręgosłupach, a w samej potrawie znajdzie się też sporo warzyw. Na danie główne Ewa przygotuje bigos cygański, jednak bez kiszonej kapusty. Z kolei na deser upiecze sernik, którego receptura będzie bardzo ciekawa, bo nie znajdziemy w nim ani grama sera.

Emisja kolejnego odcinka odbędzie się 16 grudnia i będzie to odcinek niezwykły, bo jubileuszowy. Tym razem gotowanie zacznie się od rosołu na perliczce. Zupa zostanie podana z domowym makaronem. Na danie główne będzie polędwiczka wieprzowa zapiekana w boczku, a w przygotowaniu potrawy pomoże Mateusz Gessler.

Reklama

Po obiedzie Ewa przyrządzi panettone, czyli słynną włoską babkę pochodzącą z Mediolanu. Jej receptura jest specyficzna, ponieważ panettone powstaje z dwóch ciast, z których jedno dojrzewa aż przez 12 godzin.

Ewa Wachowicz i Mateusz Gessler połączą siły w kulinarnym programie "Ewa gotuje". / Materiały prasowe

Kolejny odcinek będziemy mogli obejrzeć już 23 grudnia, czyli dzień przed Wigilią. W ten dzień autorce programu nie pozostanie nic innego, jak przygotować potrawy na uroczystą wieczerzę. Uczta rozpocznie się od postnej zupy grzybowej z suszonymi śliwkami. Kolejnym daniem będą kotleciki z pieczarek i suszonych grzybów leśnych, podane z modrą kapustą. Tę potrawę przygotuje Mateusz Gessler, specjalnie dla Ewy. Na deser Ewa upiecze nietypowy piernik, bo na zsiadłym mleku.

Kiedy emisja trzech ostatnich odcinków sezonu "Ewa gotuje" z Mateuszem Gesslerem?

Trzy ostatnie odcinki obecnego, jesiennego sezonu "Ewa gotuje" będziemy mogli obejrzeć 9, 16 i 23 grudnia o godzinie 10.10 w Polsacie.