Michał Korkosz, który jest znany w sieci pod pseudonimem "Rozkoszny", wiele razy udowadniał swoje wyjątkowe umiejętności kucharskie i niesamowitą zdolność do zachwycenia smakoszy. W tegorocznym sezonie planuje zdobyć serca kolejnych pasjonatów gotowania poprzez wydanie nowej książki, zatytułowanej "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują". Dla swoich czytelników przygotował miłą niespodziankę, współpracując z perfumerią M061, stworzył perfumy o zapachu szarlotki z palonym masłem.
Kocham szarlotkę tak bardzo, że chciałbym nią pachnieć - powiedziałem w jednym z moich filmów kulinarnych. Marzenia się spełniają. Zaprojektowałem perfumy, którymi namiętnie się psikam. W perfumach "Nowe Rozkoszne" poczujesz m.in. zapach jabłek, wanilii, przypraw korzennych, tonki i czerwonego pieprzu oddających aromat szarlotki na palonym maśle – mojego ulubionego przepisu z nowej książki - tłumaczy Michał Korkosz.
Nie będzie dystrybucji perfum o zapachu szarlotki
Autor nie planuje dystrybucji perfum. Jak udało się dowiedzieć portalowi "Plejada":
Perfumy nie będą sprzedawane, natomiast będzie można poczuć ich zapach na spotkaniach autorskich. "Rozkoszny" rusza w trasę – Warszawa, Wrocław, Poznań, Rzeszów, Kraków i Gdańsk.
Nowa książka "Rozkosznego"
Książka "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują" ukaże się już 8 listopada nakładem Wydawnictwa Buchmann.
W mojej pierwszej książce "Rozkoszne" celebrowałem tradycję. Tym razem idę o krok dalej, pokazując światu, jak wygląda moje współczesne polskie gotowanie.Z jednej strony ten repertuar ponad 100 przepisów zawiera uwspółcześnione wersje klasyków, jak pierogi z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem, z drugiej zaś propozycje, które są hołdem dla smaków i składników, które pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno wraz z globalizacją i masową migracją - napisał autor książki na Instagramie.
"Rozkoszny" i jego globalny smak w nowych przepisach
Niektórzy mogą nazwać to kuchnią fusion, ale ja myślę o tym raczej jako o naturalnej integracji światowych smaków i składników z polską kuchnią. Znajdziecie tutaj kopytka ze szpinakiem w umamicznym sosie na bazie grzybów, miso i sosu sojowego, doprawione makowym furikake. Albo pampuchy, bułeczki gotowane na parze, które nadziewam smażonymi boczniakami i bobem, a następnie polewam sosem na bazie bliskowschodniej tahini. Albo młodą kapustę z glazurą z harissy, podaną na kwaśnej śmietanie z kurkumową oliwą i koprem, która jest dla mnie synonimem gorącego lata. To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowiej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć - podsumował Michał Korkosz.
Wychodzi więc na to, że przepisy "Rozkosznego" łączą tradycyjne smaki polskiej kuchni z inspiracjami z różnych zakątków świata.