Menu antycznych Izraelitów pozbawione było prawie mięsa i warzyw, opierało się głównie na płaskich chlebkach, takich jak naan. Do tego sałatka z nasion. Owoce były rzadkim deserem.

Dieta była wystarczająco kaloryczna, by umożliwić przeżycie, ale brak w niej było tak potrzebnych człowiekowi witamin i minerałów.

"Jest wiele książek wychwalających tę dietę, bo uważa się ją za niskotłuszczową a bogatą w błonnik" - tłumaczy dr Nathan MacDonald. "Choć czasem jedli mięso, to bez warzyw czy owoców trudno nazwać to dietą zbalansowaną" - dodaje.

Swoją teorię dr MacDonald opiera na badaniach szczątków pradawnych Izraelitów. Badał między innymi ich kości i stwierdził, że byli anemikami. Chorowali głównie przez brak żelaza w diecie.

W swojej książce "What Did The Ancient Israelites Eat? Diet In Biblical Times" ostrzega więc przed pochopnym przechodzeniem się na biblijną dietę.







Reklama