„Ma w sobie element magii. Jest wyjątkowym afrodyzjakiem, odbudowuje energię i dostarcza hormonów szczęścia. Do tego doskonale nadaje się do komponowania napojów czy ciast. Smakuje również z wytrawnymi elementami kuchni: serami pleśniowymi czy ostrymi przyprawami” – tak zachwala czekoladę mistrz jej wykorzystywania w kuchni Jacek Sikora, szef najsłynniejszej w Polsce czekoladziarni Chocoffee, niegdyś mim u samego Marcela Marceau. Czekolada będzie jednym z bohaterów czteroczęściowej serii dokumentalnej „Słodko-gorzka historia łakoci”, którą wyemituje kuchnia.tv. Dlaczego nie potrafimy odmówić sobie słodyczy? Jak działa cukierniczy przemysł przynoszący ponad 80 miliardów dolarów zysków rocznie? Jakie słodycze jadano w starożytnym Egipcie? To niektóre z pytań, na które udzielą odpowiedzi twórcy serii. Nie zabraknie także anegdot i ciekawostek. Dowiemy się na przykład, że Napoleon nie tylko był maniakiem czekolady i pił ją przed każdą bitwą, ale też odznaczył Orderem Legii Honorowej (najwyższym odznaczeniem francuskim) mężczyznę, który uzyskał po raz pierwszy cukier z buraków. Serial nie unika przykrych tematów w dziejach łakoci. Jednym z nich jest przyczynienie się dużego popytu na czekoladę do rozwoju niewolnictwa w Ameryce Południowej i koloniach francuskich.

Reklama

Przedświąteczną, ale mniej słodką propozycją kanału jest poradnikowa seria „Wigilijne babeczki”. Hanna Szymanderska, dziennikarka, autorka ponad 30 książek kulinarnych i Gosia Polańczyk – założycielka projektu kulinarnego Fankyfood, promującego „kuchenny freestyle”, w każdym odcinku pokażą dwa świąteczne dania. Jedno tradycyjne, niczym z wigilijnego stołu babci, drugie nowoczesne, nieco zwariowane. Spróbują znaleźć kompromis między dwoma sposobami przygotowań do świąt. Co wyjdzie z połączenia dań dawnej kuchni polskiej ze spontanicznością objawiającą się na przykład dodaniem do klasycznego postnego barszczu uszek z anchois? „Kompromis w kuchni jest niezbędny, jeżeli chcemy, aby każdy znalazł coś smacznego dla siebie. Najtrudniej go osiągnąć, kiedy przychodzi czas zjedzenia szopki, którą co roku robimy w domu z czekolady” – przekonuje Jacek Sikora.

Słodko-gorzka historia łakoci
Kuchnia.tv

od 15 grudnia, godz. 22.35

Wigilijne babeczki
Kuchnia.tv

od 17 grudnia, 17.55