Już 13 marca na antenie BBC Lifestyle zadebiutuje nowy program "Gordon Ramsay: 24 godziny w piekle". Światowej sławy szef kuchni powraca w poszukiwaniu zaniedbanych restauracji, wymagających renowacji, odświeżenia listy dań, a czasami gruntownych rewolucji. Gordon próbuje przywrócić czasy świetności upadającym lokalom, jednak ma na to tylko 24 godziny! Ile jest w stanie zrobić w tak krótkim czasie?

Telewizja BBC Lifestyle postanowiła sprawdzić, czy doba to rzeczywiście wystarczająco dużo czasu na dokonanie kulinarnej rewolucji. W ramach specjalnej akcji #24hGordonChallenge Aleksandra Domańska zgodziła się przyjąć wyzwanie, a tym samym przejść prawdziwy kulinarny chrzest bojowy! Aktorka na jeden dzień staje się prawą ręką Lary Gessler. Pod jej czujnym okiem angażuje się w pracę kuchni, począwszy od tzw. zmywaka, a skończywszy na przygotowaniu dań ze specjalnego, opracowanego przez Larę na potrzeby akcji, menu!

Uwielbiam eksperymentować w kuchni, co odnosi się zarówno do poszukiwania nowych smaków, jak również wychodzenia ze strefy komfortu i otwierania się na nowe doświadczenia. #24hGordonChallenge to akcja, która łączy w sobie te wszystkie zmienne, stąd propozycję udziału w niej przyjęłam bez zastanowienia. Cieszę się również z tego, że to właśnie Ola, którą prywatnie bardzo lubię i o której wiem, że jest ciekawa kuchni, będzie dziś moim uczniem. Możecie zatem być pewni, że będzie to zarówno dla niej, jak i dla mnie najprawdziwsze kulinarne wyzwanie – mówi Lara Gessler. Z drugiej zaś strony traktuję to wyzwanie również jako szansę do tego, aby pokazać za sprawą naszych social mediów wszystkim widzom, jak wygląda praca na kuchni, jak bardzo jest wielowymiarowa, nieprzewidywalna i jak wiele zaangażowania oraz serca trzeba w nią włożyć, abyście mogli cieszyć się przyjemnością kosztowania dobrych dań w Waszych ulubionych restauracjach. – dodaje.

Aleksandra Domańska w relacjach na swoim Instagramie często wspomina o słabości do dobrego jedzenia. Równie otwarcie, jak o miłości do słodyczy, mówi też o braku kulinarnych umiejętności. Odwiedzając restauracje i kawiarnie, smakując zachwycających dań, często zapominamy, że powstają nie tylko dzięki talentowi samego szefa, ale też naprawdę ciężkiej pracy jego i wielu innych osób w kuchni. Jak Ola czuje się stając po tej drugiej stronie?

Szczerze? Myślałam, że moje aktorskie zdolności bardziej mi dziś posłużą, ale szybko przekonałam się, że to był błąd. Lara jest absolutną profesjonalistką, stąd poprzeczka została zawieszona bardzo wysoko i nie ma miejsca na uniki. Na początku dnia przeszłam szybkie przeszkolenie z podstawowych zasad, do jakich należy stosować się podczas pracy na kuchni. Jestem ambitna i staram się nadążać za oczekiwaniami mojego szefa kuchni. To dla mnie naprawdę bardzo fajne wyzwanie i kto wie - może po dzisiejszym dniu przestanę omijać kuchnię w domu szerokim łukiem – komentuje Aleksandra Domańska.

Premiera programu "Gordon Ramsay: 24 godziny w piekle" już w środę, 13 marca, godz. 21:55 na BBC Lifestyle

Gordon Ramsay po raz kolejny udowadnia, że niemożliwe nie istnieje! Znany na całym świecie szef kuchni wyrusza w podróż po Stanach Zjednoczonych szukając zaniedbanych restauracji, które wymagają renowacji, odświeżenia listy dań, a czasami gruntownych rewolucji. Gordon próbuje przywrócić czasy świetności upadającym knajpom, które nie cieszą się najlepszą opinią - ma na to jednak tylko 24 godziny. Ile jest w stanie zrobić w tak krótkim czasie?
Przygotujcie się na 24 h w piekle! Gordon i jego zespół korzystają z każdej minuty, by dokonać spektakularnych zmian wystroju wnętrza, menu, standardu obsługi, a nawet podejścia właścicieli lokalu do prowadzenia biznesu. Po tej szalonej dobie wytężonej pracy zrewolucjonizowana restauracja jest gotowa na nowo przyjąć gości.

W tej serii Gordon Ramsay podróżuje do Congers w stanie Nowy Jork, gdzie pomaga zawalczyć o przyszłość rodzinnego biznesu - włoskiemu bistro Bella Gianna’s. Odwiedza Nowy Orlean w Luizjanie, by uratować przed ruiną restaurację The Old Coffee Pot, która od stu lat serwuje śniadania w sercu Dzielnicy Francuskiej. Trafia do Los Angeles, gdzie na jego pomoc liczy autentyczna karaibska restauracja The Brownstone Bistro oraz meksykańska La Serenata. Odwiedza też Wichita w stanie Kansas, aby pomóc Fetch Bistro - pierwszej przyjaznej psom restauracji w całym stanie. Poza tym na liście Gordona widnieje także: kultowa knajpa Sherman's w Greenville w stanie Mississipi oraz irlandzki pub Patrick Molloy's w Hermosa Beach w Kalifornii, w którym jedyną rzeczą gorszą od paskudnego jedzenia są sami właściciele. Ostatnim wyzwaniem będzie specjalizująca się w BBQ i owocach morza restauracja Sandra Dee's w Sacramento w Kalifornii, w której brak profesjonalizmu właścicielki i jej córki wręcz odbiera apetyt.

Czy 24 godziny wystarczą, by zmierzyć się z piekielnie trudnym wyzwaniem, rzuconym przez samego Gordona Ramsaya?