Jak podaje Plejada.pl ostatniego dnia obchodów Platynowego Jubileuszu królowej Elżbiety II wydany zostanie Wielku Lunch Jublieuszowy. W wielu miastach Wielkiej Brytanii zorganizowane zostaną pikniki. Królewscy kucharze już zasugerowali, co tego dnia warto zjeść i co zapewne będzie podane na królewskim stole.
Co pojawi się na stole podczas uroczystego lunch na cześć królowej?
Wśród głównych dań ma znaleźć się tzw. Kurczak Koronacyjny. Danie po raz pierwszy zaserwowano na Srebrnym Jubileuszu króla Jerzego V w 1935 r., a 18 lat później także podczas bankietu koronacyjnego królowej Elżbiety II. Oryginalny przepis co prawda przygotowali Rosemary Hume i Constance Spry z Cordon Bleu Cookery School, jednak został on przekazany kolejnym pokoleniom.
Współczesna wersja różni się trochę od oryginału. Kurczaka piecze się bez kości, a wśród składników dania nie może zabraknąć czerwonego wina, moreli oraz kremu z sosu curry. Danie serwowane jest z białym, wytrawnym winem Moselle Brauneberger i szampanem Krug. Do kurczaka podawana jest sałatka z ryżu i zielonego groszku.
Inne serwowane tego dnia dania to kurczak à la King, czyli drób w sosie śmietanowym z pieczarkami, cebulą, papryką oraz oliwą, a także paluszki serowe i ananasowe, paszteciki vol-au-vent oraz frytki McCain.
Paszteciki to z kolei francuski przysmak z ciasta francuskiego, w których znajduje się ciepłe nadzienie. Jest to zazwyczaj ragoût, czyli zupa-sos z mięsa kurczaka i z pieczarkami.