O podniebienia przedstawicieli filmowego świata zadba Wolfgang Puck, pochodzący z Austrii szef kuchni, zwany też kucharzem gwiazd. Wiele dni przed oficjalną, pooscarową ucztą ten mistrz garnka i patelni urządził specjalny pokaz dla dziennikarzy. Zaprezentował to, co zaserwuje gwiazdom.

Reklama

Tuż po 80. ceremonii rozdania Oscarów w hollywoodzkim Kodak Theater słynni aktorzy i aktorki oraz cała śmietanka filmowego biznesu przeniesie się na wielki bal, gdzie podane zostaną między innymi steki z wołowiny. Brzmi zwyczajnie? Nic bardziej mylnego - to wołowina wagyu z hodowanych w Australii i Nowej Zelandii krów. By mięso było superszlachetne, zwierzęta pojone są... piwem lub najlepszymi winami. Są również specjalnie masowane.

Na pooscarowej uczcie będzie też coś dla wegetarian - makaron z serem. Nazwa tej potrawy również brzmi banalnie, ale nawet zwykłe kluski nabiorą charakteru, gdy doda się do nich trufle, najdroższe i najrzadziej spotykane grzyby na świecie.

Po daniach głównych nie zabraknie luksusowych przekąsek i słodyczy. Wszystko będzie przyozdobione miniaturowymi statuetkami Oscara.