Szef kuchni - 27-letni Renato Viola - nazwał swoje dzieło "Ludwik XIII", bo do jej produkcji użył koniaku o takiej samej nazwie. Na jedną butelkę Remy Martin "Louis XIII" trzeba wyciągnąć z kieszeni ponad 5 tys. zł.

Kucharz użył wyłącznie najwyższej klasy składników na ciasto - specjalnej mąki biologicznej oraz australijskiej czerwonej soli o nazwie "Murray River".

Włoska pizza przebiła tym samym wyrób szkockiego piekarza, który chełpił się, że zrobił najdroższą pizzę świata. Na "Pizza Royale 007" znalazły się takie przysmaki, jak kawior moczony w szampanie, homar marynowany w koniaku. Wszystko doprawione wiórkami 24-karatowego złota. Miała kosztować "marne" 12 tys. złotych.

W konkurencji z "Ludwikiem XIII", "Pizza Royale 007" nie robi jednak wrażenia. Bo pizza o średnicy 20 centymetrów, która kosztuje równowartość ponad 30 tys. złotych, to propozycja wyłącznie dla najbardziej wybrednych krezusów. Normalnym zjadaczom chleba wystarczy przyzwoity placek za... 30 złotych.