Jako że Japończycy piją coraz mniej mleka, co miesiąc do kanałów wylewa się tam około tysiąc ton mleka - podaje Japońskie Towarzystwo Mleczarskie. Chitoshi Nakahara, właściciel sklepu z alkoholem i browaru na japońskiej wyspie Hokkaido, a po godzinach sprytny wynalazca, po pół roku prób i błędów wynalazł sposób na przetwarzanie mleka w piwo.
Piwo dostępne jest jedynie na zamówienie pocztowe w sześciu lokalnych sklepach. Zamówienia z całego świata posypały się już pierwszego dnia sprzedaży i na swoją butelkę trzeba teraz czekać kilka miesięcy.
Japońscy miłośnicy piwa i mleka od krowy zyskali idealny produkt. Właściciel browaru na Hokkaido przerobił 900 ton mleka, którego lokalne mleczarnie nie były wstanie sprzedać, na... piwo. Bilk - powstałe od słów Beer i Milk - już w sprzedaży za 380 jenów za butelkę 330 ml, czyli około 9,5 zł.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama
Reklama
Reklama