Startuje "Top Chef". Czy kulinarne show Polsatu pokona "MasterChef"
1 Do walki na noże stają wyłącznie profesjonaliści. Tu wymagana jest perfekcja w każdym calu i wszechstronne zdolności. Trzeba umieć przyrządzić wyszukaną potrawę, ale nie tylko. Program sprawdza podstawowe umiejętności do bycia szefem kuchni, a także poddaje próbie wszechstronność i kreatywność uczestników. Wszystko weryfikowane za pomocą kulinarnych zadań. Na kucharzy, wyłonionych w castingu czekają stres, mordercze tempo, pułapki oraz nagroda główna - duże pieniądze. Każdy odcinek to seria skomplikowanych konkurencji. Zwycięstwo w jednej z nich daje uczestnikom immunitet, inne zadania eliminują najsłabszych – przegrany pakuje noże i opuszcza program.
GM/Polsat
2 Zwycięzca programu „Top Chef” otrzyma w nagrodę 100 tys. złotych. Nagroda może przyczynić się do zrealizowania marzeń o otwarciu własnej restauracji.
GM/Polsat
3 Grzegorz Łapanowski (prowadzący show) Mówi o sobie: - Żyję by jeść, gotuję by żyć. Robię to, co kocham. To moja pasja. Jest dla mnie jak powietrze. Spontaniczność jest jego wizytówką. Gotował od najmłodszych lat. Swój talent rozwijał pod okiem najlepszych w tym kraju. Kulinarny patriota i sympatyk azjatyckich smaków w jednym. Dla Grzegorza Łapanowskiego kuchnia to coś więcej niż gotowanie. To inny wymiar, pryzmat, przez który postrzega otaczający go świat. Autor książki kucharskiej „Smakuje”. Jego potrawy są proste, ponadczasowe i oparte na zbilansowanych składnikach. Od ludzi, z którymi pracuje można usłyszeć, że to niezwykły szef. Profesjonalny w każdej dziedzinie i przede wszystkim autentyczny w tym, co robi. Jest pomysłodawcą „Szkoły na widelcu” – projektu edukacyjnego, skierowanego do szkół i przedszkoli, którego celem jest podniesienie jakości odżywiania w państwowych placówkach żywienia zbiorowego.
GM/Polsat
4 Juror: Wojciech Modest Amaro Najbardziej uznany na świecie polski kucharz. W 2013 roku jego restauracja atelier Amaro jako pierwsza i jedyna w Polsce otrzymała gwiazdkę Michelin, przyznawaną przez legendarny francuski przewodnik. Przez wiele lat pracował i praktykował u boku znakomitych szefów kuchni, takich jak Ferran Adria (Elbulli) czy Rene Redzepi (Noma). Laureat wielu międzynarodowych nagród. Gospodarz i uczestnik V edycji wydarzenia COOK IT RAW, elitarnego spotkania 12 największych szefów świata. W 2008 roku Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna przyznała mu prestiżową nagrodę Chef de l’Avenir (Szef Przyszłości) za wybitny talent, a prezydent Akademii napisał: „…dla Wojtka – przyszłego Ferrana Adrii kuchni polskiej – z wyrazami podziwu Rafael Anson”. Autor bestsellerowej książki „Kuchnia polska XXI wieku”, za którą otrzymał Grand Prix Litterature de la Gastronomique w Paryżu. Książki, która zmieniła oblicze współczesnej kuchni polskiej oraz ukazała możliwości kreatywnego gotowania w odniesieniu do klasycznych i tradycyjnych potraw. W marcu 2011 roku najnowsza książka „Natura kuchni polskiej” zdobyła 4 miejsce na świecie w prestiżowym konkursie World CookBook Awards, a swoją rekomendację dla talentu Modesta zamieścił w niej sam Rene Redzepi, szef najlepszej restauracji świata Noma w Kopenhadze. Obecnie prowadzi własną restaurację „atelier Amaro”, gdzie sięgając w głąb natury, odkrywa na nowo tajniki kuchni polskiej.
GM/Polsat
5
GM/Polsat
6 Juror: Maciej Nowak Człowiek teatru i kuchni. Jest teatrologiem, dyrektorem Instytutu Teatralnego w Warszawie, krytykiem teatralnym i kulinarnym. O restauracjach pisze co tydzień od 1995 roku. Ocenia i docenia warszawską gastronomię. Na łamach jednej z gazet wydaje opinie na temat tego co, gdzie i za ile można zjeść w stolicy. Szczery do bólu, oddany sprawie - apetyt Polaków to jego priorytet. Sentymentalny miłośnik kiełbas, kiedy trzeba oceni wykwintne danie, a kiedy nie trzeba - zwykłą miejską kanapkę.
GM/Polsat
7 Jurorka: Ewa Wachowicz Kobieta sukcesu. Prowadzi kilka firm. Jest producentką i dziennikarką telewizyjną. III Wicemiss Świata, Miss Polonia, miłośniczka gotowania. Autorka wielu książek kulinarnych. Od kilku lat prowadzi własny program „Ewa Gotuje”, emitowany na antenie Polsatu. W programie zdradza swoje kulinarne tajemnice. Gotuje smacznie, szybko i przede wszystkim zdrowo. Inspiruje miliony widzów i czytelników, dzieli się sprawdzonymi przepisami, uczy jak udekorować stół i podać danie. Jest ekspertem od kuchni polskiej, deserów i słodkości. Pokazuje jak gotować zgodnie z najnowszymi trendami, przy jednoczesnym poszanowaniu rodzimej tradycji. Ceni smak życia w każdej postaci.
GM/Polsat