"Hell's Kitchen" osiągnął międzynarodowy sukces. Do tej pory ten jakże popularny format firmy ITV zrealizowano w 15 krajach na całym świecie, m. in. w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych, Niemczech, Francji, Hiszpanii, Finlandii, Danii, Belgii, Rumunii, Rosji oraz na Litwie i Ukrainie. Amerykańska wersja jest fenomenem na światową skalę. Zrealizowano aż 11 sezonów, w których gospodarzem jest kontrowersyjny Gordon Ramsay. Z 11 sezonów, co najmniej jeden został sprzedany do każdego kraju na świecie.

W Stanach Zjednoczonych "Hell's Kitchen" cieszy się tak dużą popularnością, że  w przygotowaniu jest już kolejna seria. Podobnie jest we wszystkich krajach, do których sprzedano format.

Telewizja Polsat postanowiła zrealizować polską edycję popularnego show, z udziałem rodzimego Gordona Ramsay'a. Uczestników pierwszej polskiej edycji "Hell's Kitchen" czeka praca w najgorętszej i najbardziej piekielnej kuchni świata. Muszą mieć mocne nerwy, bo czeka ich stres, walka i emocje bliskie temperatury wrzenia. Nie muszą być zawodowcami, ale muszą mieć tę jedną jakże cenną cechę - pasję do gotowania. Muszą pracować pełną parą i być gotowi na wszystko, bo w "Hell”s Kitchen" wszystko musi działać jak w zegarku. Muszą udowodnić, że są wytrzymali psychicznie i mają predyspozycje do pracy z perfekcyjnym i wyjątkowo wymagającym szefem kuchni - przez kilka tygodni będą musieli zdobyć mistrzowskie umiejętności pod jego nadzorem. Ale przede wszystkim muszą przygotować się na falę miażdżącej krytyki.

Za drzwiami "Hell's Kitchen" na uczestników czekają wyzwania, nagrody i kary. Przed nimi kilka tygodni prawdziwej szkoły życia, chwile triumfu, ale jeszcze więcej potu i łez. Na początek, w błyskawicznym tempie, będą musieli przygotować popisowe dania. Następnie zostaną podzieleni na dwie grupy: Czerwonych i Niebieskich, i od tej chwili rozpocznie się zacięta walka między zespołami w kuchni. Będą musieli poradzić sobie z paraliżującym stresem i zaspokoić oczekiwania gości restauracji "Hell's Kitchen", a co jeszcze trudniejsze, sprostać wysokim standardom bezwzględnie perfekcyjnego szefa kuchni, który będzie oceniał smak, styl i wygląd serwowanych potraw oraz umiejętności techniczne i pracę zespołową. Czy uda im się uniknąć paniki? Czy przygotowane przez nich dania trafią na stoły gości, a może wylądują w koszu na śmieci? Zawodnicy będą musieli szybko ujawnić swój talent. Najgorsi z nich zostaną stopniowo eliminowani z gry. Jeśli przetrwają, to będzie jeszcze gorzej. Dla wielu - zacznie się prawdziwy koszmar, bo szef nie będzie niczego im ułatwiał i z pewnością upokorzy nawet najbardziej pewnych siebie zawodników. Każdy z nich musi radzić sobie z presją. Uczestnicy programu na pewno będą ambitni
i przekonani, że mają talent i niezbędne doświadczenie w kuchni . Ale czy wystarczy im motywacji i woli walki, by udowodnić, że rzeczywiście są najlepsi i zasłużyli na wielką życiową szansę?

Wszystkiego dowiemy się już wkrótce w Telewizji Polsat!