W swoim najnowszym programie "Smakuj świat z Pascalem" znany kucharz wybrał się do Wietnamu, Laosu i Tajlandii, gdzie pod okiem swoich azjatyckich gospodarzy zgłębiał tajniki miejscowych kuchni. Jedną z pierwszych kuchni, o których zdecydowała się opowiedzieć, jest kuchnia laotańska. Jest oparta na świeżych produktach.

Reklama

Mieszkańcy Laosu do swoich potraw wykorzystują to, co znajduje się wokół nich. Dla nich jadalne jest praktycznie wszystko, co chodzi i rośnie - wspomina w rozmowie z PAP Life Pascal Brodnicki.

Dlatego też nie brakuje w niej świeżych ziół, owoców warzyw i robaków... no i oczywiście ryżu, który jest podstawą kuchni w całej Azji.

TVN

Z lepkiego ryżu Laotańczycy formują małe kuleczki, do nich dobierają różne dodatki, zioła warzywa. Co ciekawe mieszkańcy Laosu jedzą tylko palcami - używają do tego kciuka, palca wskazującego i środkowego - wyjaśnia kucharz.

Reklama

Przykładem ciekawej przekąski "do piwa" są np. suszone wodorosty. Świeże wodorosty, moczone są w specjalnej marynacie z limonki, imbiru, dodawany jest również tamaryn. Później posypywane są sezamem, całość suszona jest na słońcu przez trzy, cztery godziny. To jest ich popularna przekąska do piwa - wyjaśnia kucharz. Pascal Brodnicki ze swoich kulinarnych wojaży przywozi nie tylko przepisy, ale i tradycyjne naczynia do gotowania. Z Laosu przywiozłem specjalne bambusowe koszyki do gotowania ryżu, ale nie tylko. Te koszyczki idealnie nadają się również do gotowania na parze - wyjaśnia.

Brodnicki zapytany o to, gdzie w Polsce można znaleźć wszystkie te egzotyczne specjały wskazuje jedno miejsce - Halę Mirowską w Warszawie. Większość produktów znajduję właśnie tam. Począwszy od galangi - imbiru tajskiego, po kwiat bananowca. Nie da się jednak ukryć, że są to drogie produkty, taki jeden kwiat bananowca kosztuje 35 zł. Jednak w programie tłumaczę, że egzotyczne produkty można zastępować tymi, które są dostępne w każdym sklepie i nie są drogie - przekonuje.

Reklama

Program "Smakuj Świat z Pascalem" emitowany będzie na kanale TVN Style od soboty 7 kwietnia, o godz. 10.45.

TVN