W zimowej ramówce Kuchni.tv pojawią się aż trzy nowe polskie produkcje. Wśród nich w marcu zadebiutują synowie Macieja Kuronia. Jan i Jakub w swoim programie przedstawią kuchnię europejską prezentując ulubione dania znanych Europejczyków. Zaprezentują najsłynniejsze przepisy stworzone ku czci znanych postaci lub zainspirowane ich gustem oraz potrawy, które przeszły do historii sztuki kulinarnej dzięki filmowi i literaturze.

Reklama

Ponadto, od 25 stycznia pojawi się najnowsza seria Joli Słomy i Mirka Trymbulaka, poświęcona kuchni wegetariańskiej - „Zimowe Atelier Smaku”. Gospodarze przedstawią w niej przepisy na zimowe zupy.

Trzecią polską nowością będzie program „Adam po pracy: seria III - Zima” z szefem kuchni restauracji Ancora Adamem Chrząstowskim, który zagości na antenie od 21 lutego.

Zupełnie nowym formatem na antenie Kuchni.tv będzie teleturniej kulinarny „Bitwa na noże i widelce”, który wystartuje 16 stycznia. W programie wystąpią m.in. Hugh Fearnley-Whittingstall („River Cottage”), James Martin („Przysmaki Jamesa Martina”), a gospodynią będzie Sue Perkins, znana z serii „Brytyjska historia na talerzu”.

Reklama

Wśród premier dokumentalnych, w sobotnim cyklu Kuchnia.tv Food Film Fest, stacja zaprasza na film Chrisa Taylora „Rewolucja Smaku” (7 lutego), a 6 marca na„Wojny Bananowe” Didiera Fassio. Od 31 stycznia stacja zaproponuje nową serię dla miłośników wina. „Klucz do wina” to podróż po winnicach Kalifornii i Francji, urozmaicona spotkaniami z winiarzami i miłośnikami tego trunku. Widzowie będą mogli zobaczyć też film „Śledztwo Jimmy’ego w sprawie żywności modyfikowanej genetycznie” (20 stycznia) oraz serie: „Ekofarma Rebeki” (od 24 lutego) i „Wyzwanie: jedz lokalnie” (od 6 lutego).

Kanał zaserwuje również nową serię reality „Restauracja w domu” (od 5 lutego) oraz program poradnikowy „Kuchnia francuska po prostu” (od 9 lutego). Na antenie zagoszczą z nowymi programami znani z Kuchni.tv: Anthony Bourdain, Anna Olson, James Martin czy „Kudłacze na motorach” - Dave Myers i Si King.