Dieta kulturysty: 6 doskonałych źródeł białka
1 Średniej wielkości jajko zawiera 6,3 g białka o wysokiej wartości biologicznej. Charakteryzuje się ono najbogatszym z wszystkich produktów składem aminokwasowym

Shutterstock
2 W 100 ml mleka krowiego znajduje się 3,7 g białka ( kazeina 75-80%, serwatka 15-25%)

Shutterstock
3 Doskonałym źródłem kazeiny są także popularne serki wiejskie

Shutterstock
4 Ryby, zwłaszcza morskie, poza znakomitym białkiem posiadają również wysoką zawartość kwasów omega

Shutterstock
5 Szóste miejsce na liście źródeł białka zajęło mięso drobiowe. Mimo że wołowina ma lekko wyższy współczynnik BV białek (81 do 79 kurczaka) - to w 100 gramach oba gatunki mięs zawierają dokładnie taką samą ilość białka. Za kurczakiem przemawia znacznie mniejsza zawartość tłuszczy, a także niższa cena

Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Komentarze(3)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze2. jaja ale tylko z dobrego źródła
3. mleko - kazeina nie każdy przyswaja
4 ser - to samo
5. ryby - te dobre są bardzo drogie - reszta to szlam z delty
6. drób pełen antybiotyków i polepszaczy...
Sumują - rady dokładnie jak w pismach kobiecych - aby zapchać wierszówkę.