TOP 9: Najlepsze (naturalne) spalacze tłuszczu
1 Oczywiście, systematyczny wysiłek fizyczny to podstawa. Wprawdzie jednorazowe i epizodyczne próby treningowe pozbawią nas kilku nadprogramowo przyjętych kalorii, ale nie będą miały wielkiego wpływu na tkankę tłuszczową. Dopiero regularny wysiłek fizyczny przyspieszy tempo przemiany materii i „zużyje” nadmiar zgromadzonego tłuszczu. Jednak uwaga - to, że ćwiczymy, nie powinno oznaczać, że możemy jeść więcej, bo zwyczajnie nie uzyskamy wymarzonego efektu. Warto przeanalizować, co pojawia się na talerzu i wybierać produkty, które w naturalny sposób pomagają oczyścić organizm i spalić tłuszcz w przerwach między treningami.

Shutterstock
2 Są uważane za najbardziej dietetyczne owoce, bo mają mało cukrów, za to wiele kwasów obniżających indeks glikemiczny posiłków. Cechują się wysoką zawartością witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, ale również zasłynęła jako pogromca w spalaniu nadprogramowego tłuszczu. W tej kategorii niezaprzeczalnie królują grejpfruty. Zjedzenie połówki tego owoca przed każdym posiłkiem (lub wypicie szklanki soku) ponoć podwaja ilość zrzuconych kilogramów.

Shutterstock
3 Produkty morskie obfitują w jod, który stymuluje pracę tarczycy, a zarazem właściwą termoregulację i pracę układu krwionośnego. Najbogatszym źródłem tego pierwiastka są wodorosty, ale spokojnie, równie dużo posiadają go kraby, mule, ostrygi i krewetki. Te ostatnie, mają wiele innych zalet. Są ubogie wy tłuszcz i zawierają wiele białka, który jest doskonałym budulcem mięśni. Im większa ilość mięśni, tym lepsza przemiana materii.

Shutterstock
4 Mięso ryb pobudza metabolizm dzięki obfitości nienasyconych tłuszczów zawierających kwasy omega 3. Związek ten zmniejsza tendencję do tycia, nasila uczucie sytości i reguluje wydzielanie insuliny. Na talerzu powinna się pojawić ryba duszona, pieczona lub grillowana, ponieważ smażenie pozbawia ją cennych właściwości. Warte polecenia jest też sushi z surową rybą lub wędzoną na zimno.

Shutterstock
5 Zielona, czerwona, czarna - dzięki zawartości teiny, pobudza mikrocyrkulację i zwiększa ilość spalanych kalorii do kilkunastu procent. Udowodniono, że zarówno katechiny jak i teina przyspieszają metabolizm tkanki tłuszczowej, dlatego rośliny zawierające duże ich ilości są naturalnymi preparatami odchudzającymi. Mechanizm działania katechin oraz teiny polega na zwiększeniu stężenia w organizmie noradrenaliny - hormonu odpowiedzialnego za zwiększone wytwarzanie energii pochodzącej ze spalania tłuszczu.

Shutterstock
6 O tym, jak ważne jest białko w trakcie wysiłku fizycznego stale przekonują rzesze kulturystów i trenerów. Białko pomaga budować mięśnie i zachować sprawniejszy metabolizm, ponieważ jego strawienie przez organizm pochłania 30% więcej kalorii. Obniża również indeks glikemiczny posiłku, dzięki czemu dłużej będziesz czuć się syty.

Shutterstock
7 Nabiał jest najlepszym źródłem wapnia w diecie. Ten sam pierwiastek sprawi, że odchudzając się spalisz więcej tłuszczu. Niskokaloryczna dieta o zawartości 1000-1400 mg wapnia pozwala stracić 22% więcej kilogramów i o 61% więcej tkanki tłuszczowej niż w diecie ubogiej w nabiał. Aby dostarczyć w sobie tę porcję wapnia wystarczy zjadać codziennie 3-4 szklanki jogurtu lub innych fermentowanych napojów mlecznych.

Shutterstock
8 Zawiera w sobie silny przeciwutleniacz – resweratrol, który zwiększa wykorzystanie przez organizm tlenu oraz energii zgromadzonej jako tłuszcz. Wino może więc sprzyjać szczupłej sylwetce, jednak pod warunkiem, że nie przekroczysz dziennej dawki dwóch kieliszków i wybierzesz wytrawne lub półwytrawne. Najlepiej pić je wieczorem, gdy organizm najlepiej przetwarza alkohol.

Shutterstock
Komentarze (7)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze