Piwo w kuchni

Uniwersalne, posiadające nieskończoną ilość smaków i aromatów, piwo łączy się wspaniale z produktami takimi jak karczochy, ocet czy czekolada. Warto więc zastanowić się, jak najlepiej wykorzystać je w kuchni i porzucić w kąt obawy dotyczące podawania go nawet z najbardziej wyszukanymi potrawami.

Przystawki

Belgijskie piwo Lambic - jego gorzki smak jest wyczuwalny szczególnie na samym początku kosztowania potrawy, dlatego śmiało możemy podawać je w towarzystwie prawie każdej przystawki

Lager – doskonale komponuje się z popularnymi składnikami starterów takimi jak sałaty, Prosciutto Crudo, jajka, majonez czy krewetki

Irish Stout – fantastycznie sprawdza się w połączeniu z owocami morza – takimi jak ostrygi, homar czy langusta

Czeskie piwo Pils - idealnie smakuje z małżami

Koźlak – spróbuj połączyć to piwo z wędzoną rybą

PIERWSZE DANIA

Alt lub Lager Wiedeński – podkreślą smak dań z sosem pomidorowym

Irlandzkie Red Ale – podawaj z zupami warzywnymi

Piwa jasne i aromatyczne o mocnym smaku – idealnie współgrają z Risotto

Strong Lager - idealny do dań, które zawierają składniki o specyficznym, mocnym smaku, takie jak kapusta włoska lub kiełbasa

Francuski Bière de garde – dopełni smak makaronów z mięsem

Mocne jasne piwo – do sosów typu „amatriciana” (mięso, pomidor i ser pecorino)

DRUGIE DANIA RYBNE: PIECZONE, DUSZONE LUB W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Bawarski Pils – pasuje do lekkich dań rybnych

Lager - do ryby pieczonej i grillowanej

Piwa bursztynowe o mocnym słodowym aromacie – podawaj do ryb duszonych

Piwa mocne - dobrze komponują się z potrawami słodko-kwaśnymi i nie boją się połączenia z rybami w każdej postaci

DRUGIE DANIA MIĘSNE

Lager i Pilsner – pasuje do kurczaka i indyka bez dużych ilości sosu

Pale Ale - współgra z królikiem

Piwo belgijskie (mocniejsze) lub Scotch - do mięsa czerwonego

Piwa angielskie z mocno wyczuwalnym aromatem chmielu - świetnie łączą się z jagnięciną

Bawarskie Weisse - wydaje się wprost stworzone po to, by podawać je z wieprzowiną

SERY:

Koźlak - świetnie pasuje do serów brie i serów włoskich o średnim okresie dojrzewania

Piwa Trapistów – tworzą idealną kompozycję z serami pikantnymi i dojrzałymi serami kozimi

Piwa mocniejsze takie jak Barley Wine czy Imperial - współgrają z serami niebieskimi i z klasycznymi serami pleśniowymi

DESERY:

Belgijskie piwo Kriek lub Framboise - komponuj z tortami lub z owocowymi słodyczami

Mocne brytyjskie Cream Stout – podawaj do czekolady i do czekoladowych deserów

Pamiętajmy jednak, że najlepszym doradcą jest nasz gust i upodobania – dlatego najlepiej próbować, próbować i jeszcze raz próbować, aż znajdziemy połączenia, które najbardziej będą nam odpowiadały.