Z przeprowadzonych badań wynika, że 77 proc. osób zajmujących wysokie stanowisko w firmie preferuje kawę zamiast herbaty. Z ankiet wynika również, że osoby które określają się mianem bardzo ambitnych pracowników, wypijają 1,5 razy więcej kawy niż osoby, które swoje ambicje określiły, jako przeciętne.

Naukowcy wzięli pod uwagę nie tylko deklaracje pracowników, ale również stanowisko, które zajmują oraz wysokość zarobków. Ze statystyk wynika, że osoby, które zajmują najwyższe i najlepiej opłacane stanowiska zdecydowanie najczęściej sięgają po kubek gorącej kawy.


78 proc. respondentów przyznaje, że kawa jest im niezbędna do utrzymania ich produktywności w czasie pracy na stałym, wysokim poziomie. Dwie trzecie respondentów zajmujących najwyższe stanowiska zazwyczaj sięga po klasyczne espresso lub cafe macchiato. Ten rodzaj kawy wybiera również trzy czwarte badanych, którzy określili się mianem bardzo ambitnych. Latte bądź kremowe capuccino wybierają pracownicy mniej ambitni.

Dla badanych kawa ma również znaczenie wizerunkowe. 45 proc. pytanych uznaje, że kawa oznacza wyższy status społeczny niż tradycyjny kubek herbaty.