Z przeprowadzonych badań wynika, że 77 proc. osób zajmujących wysokie stanowisko w firmie preferuje kawę zamiast herbaty. Z ankiet wynika również, że osoby które określają się mianem bardzo ambitnych pracowników, wypijają 1,5 razy więcej kawy niż osoby, które swoje ambicje określiły, jako przeciętne.
Naukowcy wzięli pod uwagę nie tylko deklaracje pracowników, ale również stanowisko, które zajmują oraz wysokość zarobków. Ze statystyk wynika, że osoby, które zajmują najwyższe i najlepiej opłacane stanowiska zdecydowanie najczęściej sięgają po kubek gorącej kawy.
78 proc. respondentów przyznaje, że kawa jest im niezbędna do utrzymania ich produktywności w czasie pracy na stałym, wysokim poziomie. Dwie trzecie respondentów zajmujących najwyższe stanowiska zazwyczaj sięga po klasyczne espresso lub cafe macchiato. Ten rodzaj kawy wybiera również trzy czwarte badanych, którzy określili się mianem bardzo ambitnych. Latte bądź kremowe capuccino wybierają pracownicy mniej ambitni.
Dla badanych kawa ma również znaczenie wizerunkowe. 45 proc. pytanych uznaje, że kawa oznacza wyższy status społeczny niż tradycyjny kubek herbaty.
Komentarze (11)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarszeTo czysto marketingowa zagrywka - nie wierze żeby ludzie na wysokich stanowiskach znający się na marketingu opowiadali o sobie takie brednie :-)
i sami ulegali marketingowym zagrywkom...
A propos jak ktoś kto pije kawę czyli nie dba o zdrowie może czuć, że ma wyższy status społeczny ? Czy aby z paleniem papierosów nie było jeszcze do niedawna tak samo ?
BREDNIE BREDNIE I JESZCZE RAZ BREDNIE
A ten tekst, że niby kawa brzmi bardziej ekskluzywnie jest śmieszne. Tak to można było mówić za komuny gdy ktoś przywiózł dobrą kawę typu Kronung czy Wosebę zza granicy.
Widać, że cała ta klika socjologów, psychologów itd. po prostu sami sobie nakręcają rynek pracy żeby przypadkiem nie wyszło, że są zbędni i tak naprawdę ich wykształcenie niczego nie wnosi.