Żelazo jest mikroelementem niezbędnym do rozwoju zarówno fizycznego, jak i intelektualnego. Pierwiastek ten wchodzi w skład hemoglobiny, barwnika krwi, który transportuje tlen do tkanek. Niedobór żelaza prowadzi więc do zaburzenia wielu istotnych procesów metabolicznych we wszystkich narządach.

Jeżeli pierwiastka jest za mało, pojawia się niedokrwistość z niedoboru żelaza. Wśród objawów wymienia się zmęczenie, osłabienie, apatię oraz bladość błon śluzowych. Częściej wtedy zapadamy na infekcje, mamy gorszą koncentrację, a u dzieci może dojść do spowolnienia rozwoju poznawczego – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Anna Rzeszotek, ekspert ds. żywienia firmy Nestlé Polska.

Dodatkowo mogą pojawić się zaburzenia interakcji społecznych oraz zmniejszenie aktywności ruchowej.

Na niedobór żelaza najbardziej narażone są wcześniaki, noworodki z małą masą urodzeniową oraz z ciąż mnogich, a także dzieci matek, u których w ciąży utrzymywała się niedokrwistość.

Profilaktyka niedokrwistości u dzieci polega na zapobieganiu niedoborom żelaza u kobiet ciężarnych oraz karmieniu niemowląt pokarmem naturalnym przez co najmniej 6 miesięcy po urodzeniu. Jeżeli karmienie piersią nie jest możliwe, dziecko powinno otrzymywać wyłącznie mleko modyfikowane wzbogacone żelazem.

Do diety sześciomiesięcznego dziecka należy wprowadzić pokarmy bogate w żelazo.

W wieku niemowlęcym oprócz mięsa, ryb czy żółtka jaja, źródłem żelaza mogą być też takie pokarmy, jak kaszki czy mleko modyfikowane. Te produkty są obowiązkowo wzbogacane w żelazo, ze względu na to, że około połowa dzieci w wieku niemowlęcym ma niedobory żelaza – dodaje Anna Rzeszotek.

W wieku przedszkolnym oraz szkolnym nie ma potrzeby stosowania suplementacji żelaza, jeżeli dziecko spożywa odpowiednią ilość pokarmów naturalnie bogatych w ten pierwiastek.

Jeżeli dziecko nie spożywa mięsa i ryb, w jego diecie powinny się znaleźć różnorodne pokarmy roślinne bogate w żelazo, w tym pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe oraz ich przetwory i zielone warzywa liściaste. Przyswajalność żelaza znacznie wzrasta przy jednoczesnym spożywaniu produktów bogatych w witaminę C.