Po pierwsze i najważniejsze, tak lubiane huczne strzelanie korkiem nie jest w dobrym tonie. Otwierając szampana lub wino musujące pod skosem prawie na pewno korek zostanie wypchnięty przez ciśnienie z bardzo dużą siłą. Najbardziej eleganckie jest takie otwieranie butelki, podczas którego wydobędzie się delikatny świst i mgiełka. Żeby ta sztuka się udała należy pierw poluzować druciane zamknięcie. Następnie minimalnie przechyloną butelkę lekko obrócić przytrzymując korek, który powinien sam się z niej wysunąć.

Wylania się musującego napoju unikniemy również, kupując go na kilka dni przed otwarciem. Szampan powinien odpoczywać około dwóch dni. Dzięki temu mamy pewność, że bąbelki zdążyły się uspokoić i nie wystrzelą kaskadą piany z butelki.

Przed podaniem, zarówno wino musujące jak i szampan powinny poleżeć od 2 do 5 godzin w lodówce. Idealna temperatura napoju, to od 5 do 10 st. C. Nieco cieplejsze mogą być musujące wina czerwone. Nie warto nadrabiać straconego czasu schładzając szampana w zamrażalniku, może stracić nie tylko smak, ale i wybuchnąć jeśli został wcześniej mocno wstrząśnięty.

Warto też pamiętać o przygotowaniu wysokich i smukłych kieliszków. Z takiego szkła aromat wraz z bąbelkami będzie uwalniał się nieco wolniej. Napełniamy je tylko w jednej trzeciej, aby zachować idealny bukiet wina. Kieliszek trzymamy zawszę za nóżkę, bo szampan i wino musujące to napoje, których nie należy ogrzewać ciepłem dłoni.

Jeżeli nie rozlejemy całego trunku do kieliszków, śmiało możemy przechowywać go w lodówce. Dzięki odpowiedniej zatyczce zachowa swoje właściwości i walory jeszcze przez dwa kolejne dni.