Po pierwsze – data przydatności do spożycia. Jeśli kupujesz piwo w pubie pamiętaj, że trzymane w kegach szybko traci swoje walory smakowe: kwaśnieje, zmienia zapach, a po piance pozostaje jedynie wspomnienie.

Dużo trwalsze jest to przechowywane w puszkach lub butelkach: do spożycia nadaje się przez 6 miesięcy, ale już w 12 tygodniu zaczyna tracić na wartości. Jeśli najczęściej kupujesz piwo w promocji lub korzystając z niezwykłej sklepowej okazji pamiętaj, że tego typu promocje zaczynają się zazwyczaj na kilka dni przed datą końcową ważności produktów...

 
>>> Jegostrona.pl na Facebooku – polub i bądź na bieżąco!
  

Aby cieszyć się pełnią smaku powinieneś schłodzić piwo do temperatury co najmniej 8 stopni. Spożywaj je ze specjalnej piwnej szklanki, którą również powinieneś wcześniej zmrozić w zamrażalniku. Piwo jest na tyle delikatnym produktem, że można je zniszczyć chociażby niewłaściwym transportem.

Specjaliści podpowiadają:

- piana jest wyznacznikiem świeżości piwa, powinna mieć około 2 cm wysokości i utrzymywać się na powierzchni przez kilkadziesiąt sekund

- uważaj na zielone lub białe butelki – te są najbardziej narażone na oddziaływanie promieni słonecznych (największego wroga piwa)

- pytaj barmana o termin ważności przed spożywaniem piwa w pubie – niewiele osób wie, że po otwarciu kegi (beczki z piwem) piwo nadaje się do spożycia tylko przez 3 doby

- kupuj piwo przechowywane w chłodziarkach – optymalna temperatura spożywania to 0-8 stopni Celsjusza

- cena powinna być gwarancją jakości, więc jeśli decydujesz się wydać więcej masz pewność, że producent nie dosypał słodu kukurydzianego (tańszego zamiennika słodu jęczmiennego), lub nie oszukał cię w inny sposób podczas produkcji

- instalacje służące do nalewania piwa w pubach powinny być czyszczone raz w miesiącu – jeśli barman odmówi informacji na ten temat, wybierz piwo z butelki.


>>> Jak wybrać dobre piwo? Czytaj więcej>>>