Do jej produkcji wykorzystano 771 kg masła kakaowego, 635 kg miazgi kakaowej, 2495 kg cukru, 907 kg mleka w proszku i 544 kg migdałów.

Pracownicy chicagowskiej fabryki czekolady World's Finest Chocolate pobili o ponad tonę rekord Guinnessa, który padł we wrześniu 2010 rokuw Armernii. Firma Grandy Candy wyprodukowała wówczas tabliczkę czekolady ważącą 4410 kg.

Gigantyczny słodki wyrób z Chicago wyruszy wkrótce w podróż po całych Stanach Zjednocznych. Trafić ma do szkół, by promować kampanię edukacyjną "Dużo myśl. Mądrze jedz" (Think big. Eat smart). Olbrzymia czekolada ma uświadamiać dzieciom jak ważne w prawidłowym odżywianiu są właściwe porcje. Nie wiadomo, czy kampania przyniesienie zamierzony skutek, bo najmłodsi obecni przy prezentacji rekordowej wielkości czekolady, nie ukrywali, że mają na nią równie olbrzymią ochotę...