Najsmaczniejszą kiszkę upiekł Waldemar Backiel z Białegostoku, zaś babkę - Tomasz Sańczyk z Wasilkowa.

Do Supraśla na Podlasiu zjechali wszyscy, których sercu drogie są przysmaki z ziemniaków, czy też - jak kto woli - z kartofli czy pyrów. W szranki konkursowe stanęło 20 specjałów przygotowanych różnymi technologiami. Bo przecież babkę się piecze w formie, a kiszkę robi się jak kiełbasę.

Ale przecież najważniejszy jest smak. Bo każdy ma swoje tajemnice, inny przepis, własne proporcje i sposób przyprawiania. W tym roku jury oceniało potrawy m.in. z boczkiem, świeżą papryką, grzybami, koprem, a nawet kaszą orkiszową.

Kiszka i babka ziemniaczana to potrawy typowe dla kuchni podlaskiej. Przed laty były podstawowym daniem ubogich ludzi. Obecnie zajadają się nimi nawet najbardziej wybredni smakosze.