Karol Okrasa zaprosił nas do kuchni hotelu Bristol, której szefuje, i podał przepis na bardzo prostą, ale wykwintną potrawę. Ostrygi na szpinaku pod sosem zabajone są nie tylko pyszne. Działają również jak afrodyzjak!

Do przygotowania potrawy potrzebne są: ostrygi, świeży szpinak, czosnek, białe wytrawne wino, jajka, masło, trawa żubrowa i limonka. Aby przygotować sos zabajone, należy do garnka wrzucić trzy żółtka, wino (ok. 75 ml), pokruszoną trawę żubrową, startą skórkę limonki. Następnie energicznie wymieszać, a później trzymać nad ogniem i - ciągle mieszając - dodać trochę rozpuszczonego masła i doprawić do smaku.

Na patelni na łyżce oliwy należy podsmażyć szpinak z czosnkiem i startą skórką limonki. Do muszli ostryg wykładamy podsmażony szpinak, kładziemy ostrygi i zalewamy sosem zabajone. Jeżeli nie mamy palnika ręcznego, potrawę wkładamy na 15 minut do piekarnika z włączoną jedynie górną płytą.

Już w środę Karol Okrasa poda przepis na jeszcze jedną walentynkową potrawę: krewetki w sosie szafranowym!