Strasznie się napocili, żeby pokazać tę roladę mieszkańcom Kielc. Najpierw musieli ustawić obok siebie kilkadziesiąt stołów. Później wyłożyli na połączonych stołach biszkoptowo-kremowe ciasto i zaczęli zwijać je jak dywan. Trwało to ponad 2 godziny. Musieli się nieźle nabiegać. Bo jak zaczynali zwijać w jednym miejscu, to w drugim ciasto zaczynało pękać.
Do zrobienia rolady zużyli 20 kg mąki, 700 jaj, 10 kg cukru, 54 litry słodkiej śmietany, 6 kg owoców, 6 kg czekolady 9 12 kg posypki.
Takim ciastem najadłaby się cała miejscowość. Cukiernicy z Kielc zrobili roladę o długości kilkunastopiętrowego bloku (50 metrów) i ważącą prawie 200 kilogramów. Dzieło chcą zgłosić do księgi rekordów Guinnessa.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama
Reklama
Reklama