”Wymyśliłam ten przepis, bo uwielbiam robić naleśniki dla moich dwu córek. One ciągle się ich domagają” - opowiada brytyjskiemu dziennikowi ”Daily Telegraph” uczona z Wolverhampton University. Jak tłumaczy, najważniejsze jest, by doprowadzić patelnię do odpowiedniej temperatury.
”Kiedy z oleju zaczyna się unosić delikatny dym, to oznacza, że trzeba już wrzucać ciasto na patelnię” - mówi Ruth. Jej zdaniem idealne ciasto przede wszystkimi nie może mieć żadnych grudek. Powinno też odstać przed smażeniem 20 minut. ”Najlepsze naleśniki są podawane z cytryną i cukrem” - dodaje. Rady są dość proste, jednak sam przepis może skutecznie zniechęcić do robienia naleśników. Oto on: 100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E)

Reklama

L - to liczba grudek w cieście
F - ilość obrotów naleśnika
C - konsystencja ciasta
T - temperatura patelni
S - czas, jaki ciasto musi odstać przed rozpoczęciem smażenia
E - czas pomiędzy usmażeniem a zjedzeniem naleśnika




Im wynik równania jest bliższy setki, tym naleśnik lepszy! Szkoda tylko, że policzenie grudek w cieście może się okazać niezwykle pracochłonne.