DRINKI DLA NIEJ

Finlandia® Vodka!

30 ml Finlandia® Redberry Vodka
10 ml Chambord
120 ml Soku pomarańczowego

Szkło: Highball
Metoda: Budowany
Garnish: Kawałek pomarańczy

Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem wyciśnij ćwiartki limonki, wlej po kolei wszystkie składniki i zamieszaj. Szklankę udekoruj pomarańczą.

Zestaw przekąsek:

  • Liść szpinaku podawany z truskawką oraz czerwonym pieprzem
  • Ser pleśniowy (np. Lazur) podawany z suszoną żurawiną i migdałami
  • Maliny oblane masłem klarowanym przygotowanym z odrobiną gorzkiej
    czekolady

  

Alabama Slammer

20 ml Finlandia® Blackcurrant Vodka
20 ml Southern Comfort
40 ml Soku pomarańczowego
1 chlust Grenadiny

Szkło: cocktail glass
Metoda: Szejkowany
Garnish: Plasterek limonki

Do szejkera wypełnionego lodem wlej po kolei wszystkie składniki oprócz grenadiny, wyszejkuj. Zawartość szejkera przelej do schłodzonego kieliszka koktajlowego
i dodaj grenadinę. Udekoruj limonką.

Zestaw przekąsek:

  • Sernik z dodatkiem wanilii
  • Pieczone kawałki kurczaka zapiekane w sosie teryaki
  • Kiełki słonecznika posypane świeżymi jagodami i marynowanym pieprzem

  

DRINKI DLA NIEGO

Finlandia Rosemary Passion

40 ml Finlandia® Lime Vodka
5 ml Syropu z marakui
1 Owoc marakui
5 cm Gałązki rozmarynu

Szkło: Cocktail glass
Metoda: Mudlowany, szejkowany, przecedzany
Garnish: Gałązka rozmarynu

Do szejkera wrzuć owoc marakui, wlej syrop z marakui, delikatnie ugnieć i dodaj Finlandia® Lime. Szejker wypełnij lodem i wyszejkuj. Zawartość szejkera przelej przez sitko do schłodzonej koktajlówki. Udekoruj gałązką rozmarynu.

Propozycja przekąsek

  • Plastry zielonego ogórka podawane z wędzonym łososiem oraz sosem miodowo-koperkowym
  • Klasyczne połączenie sera mozzarella, świeżego pomidora oraz redukowanego truskawkowego balsamico
  • Indyk w czerwonej papryce i ziołach podawany na jasnym, chrupiącym pieczywie z rukolą

  

Blueberry Blues

20 ml Finlandia® Mango Vodka
20 ml DeKuyper Sour Apple Liqueur
20 ml Syropu jeżynowego
2 Łyżeczki borówki amerykańskiej
10 ml Fanta Orange®/Mirinda®

Szkło: Highball
Metoda: Mudlowany, szejkowany, przecedzony
Garnish: Borówki amerykańskie i świeża mięta

Do szejkera wrzuć borówki, wlej syrop jeżynowy i ugnieć. Dodaj Finlandia® Mango, Sour Apple, wsyp lód i wyszejkuj. Zawartość szejkera przelej przez sitko do wysokiej szklanki wypełnionej lodem i uzupełnij Fantą® Orange lub Mirindą®. Udekoruj świeżą miętą i borówkami.

Propozycja przekąsek

  • Bruschetta z mozzarellą z bawolego mleka
  • Kurczak w sosie curry podawany z ananasem i chilli
  • Cheddar podawany z borówkami i odrobiną kwaśnej śmietanki