Kapusta, groszek, cebula, buraki, ziemniaki, rzepa, imbir, kolendra - z tego tworzy 35-letnia, pochodząca z Syczuanu artystka. Duoqi najpierw układa z warzyw kompozycje tak, by przypominały wersje słynnych dzieł. Fotografuje je, a następnie cyfrowo obrabia.

Reklama

Tak wykreowała "Monę Tofu", czyli kuchenną wersję "Mony Lisy" renesansowego mistrza, oraz "Kapuścianą Monroe", wzorowaną na słynnym plakacie papieża pop-artu.

Artystka przerobiła też m.in. "Ostatnią wieczerzę" Leonarda, "Narodziny Wenus" Sandro Boticellego, "Tratwę Meduzy" Theodore'a Gericault, "Wolność wiodąca lud na barykady" Eugene'a Delacroix i "Sen" Pabla Picassa.

Wystawę jej prac, zatytułowaną "Warzywne muzeum," otwarto w zeszły weekend w Paris-Beijing Photo Gallery w Pekinie. Smakosze i miłośnicy sztuki mogą podziwiać ją do 22 stycznia.